Telkens ik in mijn lessen met video aan de slag wil, bots ik op ‘veel gedoe’. Want ik laat de leerlingen hun bestanden uploaden in een vak op Smartschool, wat vaak niet lukt omdat het bestand te groot is. Het kost mij dus al veel tijd om alles bijeen te krijgen. En dan heb ik de video’s nog niet eens bekeken of beoordeeld! Oef, allemaal verleden tijd, want ik ontdekte de tool Flipgrid.

Wat is Flipgrid?

Het concept van Flipgrid is eenvoudig: een gratis, afgeschermd platform waar je leerlingen video’s van maximaal 5 minuten kunnen delen met hun klasgenoten. Het is de ideale tool om binnen én buiten je klaslokaal aan spreekvaardigheid te werken: laat leerlingen bijvoorbeeld thuis een video opnemen en bekijk de beelden in de klas om specifieke criteria van spreekvaardigheid te evalueren. Met Flipgrid integreer je ‘spreken’ grondiger en efficiënter in je lessen met méér focus op feedback en groei i.p.v. op een eenmalige prestatie.

Hoe werkt Flipgrid?

Flipgrid is erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig, zeker als je de leerlingen de gratis app laat installeren op hun smartphone. Zo kunnen ze supervlot opnames maken met hun telefoon, met de pc lukt het natuurlijk ook. Voor je iets uploadt, kan je de video eerst bekijken. Belangrijk voor leerlingen, want als ze niet tevreden zijn kunnen ze de video verwijderen en gewoon opnieuw beginnen. Die zelfevaluatie met ontelbare ‘retakes’ alleen al biedt veel voordelen in het licht van het leerdoel.Op YouTube vind je voldoende tutorials, zoals deze van Uitgeverij Van In.
En op Klascement vind je mijn uitgewerkte opdracht van de boekenbabbel.


 1. Surf naar Flipgrid.com.
 2. Download de app op je smartphone.
 3. Maak een account aan: het wordt gekoppeld aan je e-mailadres (Microsoft of Google).
 4. Maak in jouw account een nieuwe ‘grid’ aan.
 5. Selecteer een ‘community type’: hier moet je aanduiden wat er voor je leerlingen nodig is om aan te melden: bv. hun e-mailadres van de school. Je kan je Grid ook openbaar zetten, dan heeft iedereen die je flipcode krijgt toegang.
 6. Personaliseer je grid, bv. babbelbox 4HW.
 7. Maak een nieuwe topic in je grid, bv. boekenbabbels.
 8. Vul alle items in bij het maken van je topic: max. duur van de video’s, einddatum bepalen, extra’s toestaan, peerreacties in- of uitschakelen …

Boekenbabbels op Flipgrid

In een boekenbabbel combineer je literatuur met spreken: in het tweede jaar laat ik mijn leerlingen in een korte video hun leeservaring delen. Dit is een gekend concept: snuister maar eens op Boekenbabbels.nl. En in mijn lessen Nederlands in 4 aso brei ik een vervolg aan een les over boekencovers. Opdracht: ga under-cover in een boekhandel of bib en pik er drie covers uit die je aanspreken. Maak een video in Flipgrid van maximaal 2 minuten terwijl je in de bib of boekhandel bent en bespreek de covers met de handvatten uit de les: typografie, uitgever, genre, bladspiegel, kleur, thema … Leerlingen leren veel uit ‘modelling’, dus stond er in de topic ‘Undercover in de bib’ bij aanvang een video klaar van Mevrouw Demey ;).

Biedt Flipgrid ook een voordeel voor de evaluatie van de spreekopdrachten? Jawel! Je kan een rubric met eigen criteria koppelen aan de video’s. Je bekijkt elke video en kan die meteen beoordelen in Flipgrid zelf. Daarbovenop is er ruimte voor gepersonaliseerde feedback voor de leerling (getypt of ingesproken). Beoordeeld? Nog klikken op verzenden en de leerling krijgt alles rechtstreeks in de inbox. Eventueel kan je de leerling vragen om die e-mail af te drukken zodat de feedback duurzaam bij andere evaluaties belandt.

Evalueren in Flipgrid

Koppel een evaluatierubric aan de video’s.

Nog meer geflipte ideetjes

 • Een artikel gelezen in de les? Een literair fragment? Laat je leerlingen er in Flipgrid hun mening over geven.
 • Flipgrid is ook ideaal om je leerlingen te laten debatteren, want reageren op elkaar kan enkel via een videoreactie. Handig de kwaliteit van hun argumenten te monitoren.
 • Kruip in de huid van … Laat je leerlingen zich verkleden als een van de personages uit een boek. Of werk samen met de leraar geschiedenis en wek belangrijke historische figuren weer tot leven.
 • Neem samen een verhaal op (improvisatie). Iemand begint met een titel en korte intro, anderen bouwen steeds verder.
 • Woordenschat: laat leerlingen woorden uitleggen die aan bod kwamen in een tekst of boek. Laat hen het woord op een wisbordje of blad schrijven en dat dan in hun selfievideo omhoog houden.
 • Leren leren: met de Shorts Camera kunnen leerlingen ook text boxes, filter, whiteboardanimatie toevoegen. Op die manier kan je ze delen leerstof laten uitleggen aan elkaar. Of dit als taak geven aan de cognitieve sterke leerlingen in je klas? Dan hebben de leerlingen die wat moeite hebben met de stof meteen makkelijke toegang tot duurzame remediëring.
 • Ook ideaal als Exit-ticket: wat heb jij vandaag geleerd? Waar had jij vandaag nog moeite mee? Wat begrijp je nog niet goed?
 • Aan het begin van het schooljaar kunnen alle leerkrachten de leerlingen verwelkomen in een video?
  En voor wie de opendeurdag op school wil pimpen: met de AR-feature van Flip grid kan je in lokalen posters met QR-codes hangen. Zo krijgen leerlingen en hun ouders meteen een verhaal en persoon bij een anders leeg nietszeggend lokaal.
 • In lessen NT2 voor volwassenen zet Robby de tool in voor een soort omgekeerde extra muros: stel je familie voor, geef een rondleiding in je appartement, maak een promofilmpje voor meubels die je wil verkopen. “Anderzijds is de tool ook bruikbaar voor echte extra-murosactiviteiten: vorig jaar zijn we met de cursisten van het Voortraject hulpkok voor anderstaligen naar het voedingssalon getrokken, waarbij elke cursist een filmpje maakte van een stand naar keuze …”

Zin in nog meer inspiratie?


Wil je een seintje in je inbox bij nieuwe blogposts?
Loading

 
(Ik word niet gesponsord voor boekvermeldingen op deze blog. Wel krijg ik van Bol.com een minuscule commissie als je iets koopt na de klik op een link. Doel? De webhosting van deze website betalen.)