Met rioolwater tot halverwege mijn laarzen, kreeg ik afgelopen weekend een fris lesideetje. Speciaal voor Open Monumentendag zwierde Ieper de mysterieuze deuren in haar vestingmuren open. In het pikdonker voerde een gids ons mee naar het Ieper ten tijde van Vauban.
Weekend en zoveel boeiends bijgeleerd. En daar in ‘t donker onder de grond bedacht ik dat mijn leerlingen dat toch ook meemaken in hun ‘vrije tijd’: in hun hobby’s, uit een boek of film, door fijne gesprekjes, in de jeugdbeweging, de eerste keer babysitten, studentenjob … Er valt zoveel te leren! En ik merk veel te vaak dat leerlingen leren zo ‘saai’ vinden. Terwijl leren eigenlijk vooral leuk is. Want je kan er nieuwe dingen door en het voedt je brein met inzicht. Kortom, je groeit en gloeit wanneer je leert. Leren is zoveel ruimer dan woordenschat in je hoofd proppen voor een toets. Misschien schuilt duurzaam leren ook in momenten dat je je niet bewust bent dat je ‘leert’.
Daarom start ik vanaf nu elke les (in al mijn klassen) op maandag met de vraag: wat heb jij geleerd dit weekend? Als leerlingen zich positiever openstellen voor ‘leren’ ligt de wereld aan hun voeten. Denk ik. Hoop ik.
#lereniswelleuk
Hoe doe jij je leerlingen liever leren?
2 Comments
Misschien is het tof een digitale tool zoals Padlet die leermomentjes te verzamelen. Zo kan je zowel aan mondelinge als schriftelijke vaardigheden werken. Of kan je hen naar een smartphonefoto vragen. Ik ben vooral benieuwd naar de specifieke vragen die je stelt om dat gesprek op gang te brengen.
Toffe aanvulling, zo maak ik het ook zichtbaar. Die specifieke vragen komen spontaan uit het klasgespekje. Zo was er een leerling die zei: “Ik heb geleerd dat ik de slappe lach niet mag hebben als ik een moeilijke turnoefening doe”. Van daaruit kwamen we samen tot: wanneer je lacht ontspannen je spieren. 🙂