Met rioolwater tot halverwege mijn laarzen, kreeg ik afgelopen weekend een fris lesideetje. Speciaal voor Open Monumentendag zwierde Ieper de mysterieuze deuren in haar vestingmuren open. In het pikdonker voerde een gids ons mee naar het Ieper ten tijde van Vauban.

Weekend en zoveel boeiends bijgeleerd. En daar in ‘t donker onder de grond bedacht ik dat mijn leerlingen dat toch ook meemaken in hun ‘vrije tijd’: in hun hobby’s, uit een boek of film, door fijne gesprekjes, in de jeugdbeweging, de eerste keer babysitten, studentenjob … Er valt zoveel te leren! En ik merk veel te vaak dat leerlingen leren zo ‘saai’ vinden. Terwijl leren eigenlijk vooral leuk is. Want je kan er nieuwe dingen door en het voedt je brein met inzicht. Kortom, je groeit en gloeit wanneer je leert. Leren is zoveel ruimer dan woordenschat in je hoofd proppen voor een toets. Misschien schuilt duurzaam leren ook in momenten dat je je niet bewust bent dat je ‘leert’.

Daarom start ik vanaf nu elke les (in al mijn klassen) op maandag met de vraag: wat heb jij geleerd dit weekend? Als leerlingen zich positiever openstellen voor ‘leren’ ligt de wereld aan hun voeten. Denk ik. Hoop ik.

#lereniswelleuk

Hoe doe jij je leerlingen liever leren?


Wil je een seintje in je inbox bij nieuwe blogposts?